GYIK

Mi az a tudástérkép?

Az ELTE Tudástérkép az Eötvös Loránd Tudományegyetemen keletkező tudás témaköreit és szakértőit kívánja az interneten kereshetővé tenni minden érdeklődő számára. A tudástérkép közkeletű definíciói szerint ezzel az eszközzel egy adott szervezet beazonosítja, „feltérképezi” és kategorizálja tudásvagyonát. A tudástérképet használva kideríthető, hogy egy intézményen belül mely témában kihez érdemes fordulni.
Az ELTE számára kiemelten fontos, hogy a nyílt tudomány szellemében a társadalom számára láthatóvá tegye tudományos tevékenységét. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2021 októberében tette közzé az Open Science-szel kapcsolatos állásfoglalását: a dokumentumhoz első hazai felsőoktatási intézményként az Eötvös Loránd Tudományegyetem csatlakozott. Az állásfoglalás szerint az Open Science (nyílt tudomány) a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával.
Sok jelentős egyetem foglalkozik tudatos tudásmenedzsment tevékenysége részeként az intézményében elérhető kompetenciák, tudományterületek és szakértők kereshetővé tételével.
Példaként szolgálhat a Harvard Egyetem felülete, vagy a Humboldt Egyetem hasonló projektje.

Mire kereshetek az ELTE Tudástérképben?

Az ELTE Tudástérkép jelenlegi formájában többféle keresést tesz lehetővé, amelyekről alább (és az egyes menüpontokban is) találhat leírást. A Tudástérképben találatként mindig egy ELTE-s kutató neve jelenik meg, zárójelben az Egyetem azon karával, amelyhez tartozik. A névre vagy a mellette található + jelre kattintva megjelennek a kutató részletes adatai, kutatási területei, elérhetősége.
Kulcsszó szerint: A menüpontban tudományágakra, kutatási területekre és emberekre is kereshet. Több szó megadása esetén csak olyan találatok jelennek meg, amelyek mindegyik szót tartalmazzák.
Tudományág szerint: Ebben a menüpontban tudományági felosztás szerint listázhatja ki az ELTE kutatóit. A felosztás az ún. Frascati-féle rendszert követi, három szinten szűkíthető a tudományterület az alábbi felületen legördülő menükben kattintva. Az eredeti, ún. FRASCATI (The Revised Field of Science and Technology Classification) Manual letölthető erről a linkről.
Szervezeti egységek szerint: Itt az ELTE szervezeti fájában jelölheti ki a szűkebb egységeket és listázhatja az oda tartozó kutatókat. Ha pipát tesz a szervezeti egység neve melletti négyzetbe, minden odatartozót kilistázhat. Ha kisebb egységet keres, kattintson a nagyobb egység nevére, és megjelennek a hozzá tartozó alegységek.
Összetett keresés: A fenti három lehetőséget egyesíti: tudományágakra, kutatási területekre és emberekre is kereshet az ELTE-n, egy-egy tudományterület vagy szervezeti egység megadásával pedig tovább szűkítheti a keresést. Ha nem találja, amit/akit keres, az „Alaphelyzet” gomb megnyomásával elölről kezdheti a folyamatot.

Honnan származnak az ELTE Tudástérképben megjelenő adatok?

Az oldalon szereplő adatokat az Egyetem kutatói adták meg magukról az ELTE Stratégiai Adatbázisában, amelyből a Tudástérkép automatikusan átveszi a szükséges információkat. Ennek megfelelően a tudástérkép folyamatosan naprakész.

Mit tegyek, ha módosítani akarom a rólam megjelenő adatokat?

A Tudástérképben megjelenő adatok az ELTE Stratégiai Adatbázisából származnak. Ha Ön az ELTE kutatója, rendelkezik hozzáféréshez a Stratégiai Adatbázishoz, amelyben a Személyes adatok menüben található Tudományági besorolás, Főbb kutatási területek és Alapadatok részeket szükséges frissítenie. A frissítés rövid időn belül megjelenik majd a Tudástérképben is.

Üzleti partnert keresek, jó helyen járok?

A Tudástérkép az ELTE-n fellelhető tudományos kompetenciákat, az ELTE kutatóit és kutatási témáikat jeleníti meg, amelyek között a menüpontokat használva kulcsszó, tudományág és szervezeti egységek szerint is kereshet.
Ugyanakkor figyelmébe ajánljuk az Egyetem honlapján elérhető „kompetenciatérképet” is, amely egyes, üzleti szempontból releváns kutatásokat mutat be az adott téma szakértő kutatói által készített összefoglalókon keresztül, a kutatási témákra összpontosítva: https://www.elte.hu/innovacio/szolgaltatasok.

Nyilatkozót keresek (sajtómegjelenéshez), jó helyen járok?

A Tudástérkép menüpontjait használva kulcsszó, tudományág és szervezeti egységek szerint is kereshet az ELTE kutatói és kutatási témáik között.
Ha nem találja, amit/akit keres, vegye fel a kapcsolatot az ELTE Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatóságával a kommunikacio@elte.hu e-mailcímen.

Javaslatom van az ELTE Tudástérképpel kapcsolatban, kihez forduljak?

Az ELTE Tudástérképe az ELTE Rektori Kabinet irányításával, az Informatikai Igazgatóság kivitelezésével valósult meg. Javaslatát elküldheti a Kabinet Tudománypolitikai Irodájának: tudomanypolitika@rk.elte.hu. A Stratégiai Adatbázissal kapcsolatos ügyekkel keresse az Egyetemi Stratégiai Irodát: stratadatbazis@rk.elte.hu.

Az ELTE-ről bővebben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő, nemzetközileg is elismert, a felvételizők körében legnépszerűbb egyeteme. Minden évben ide jelentkezik és ide nyer felvételt a legtöbb magyar diák, itt tanít a legtöbb akadémikus és tudományos fokozattal rendelkező kutató az országban.
Részletesebb információkat talál az Egyetem honlapján.